Strona główna >

O kawie

Kawa w dzisiejszych czasach, praktycznie we wszystkich uprzemysłowionych krajach jest napojem pitym codziennie. Niejednokrotnie przewodzi wśród najchętniej pijanych napojów, wygrywając z takimi napojami jak piwo, soki, czy woda mineralna. Kiedyś napój wyróżniany, a czasami nawet środek chemiczny, teraz nasz codzienny towarzysz budzi, pobudza i daje przyjemność, a nawet pomaga w nawiązywaniu kontaktów. Wpisał się na zawsze w naszą społeczność.
Kawa jest synonimem dynamiki i postępu, a w krajach w których brak, albo tradycja picia kawy jest znikoma staje się ona niezmiernie modnym i pożądanym napojem.
Kawa jest produktem międzynarodowym. Produkcja, obróbka, sprzedaż, transport, ulepszanie i konsumpcja łączą miliony ludzi
na świecie. Kawa daje prace i przynosi dochody, a na dodatek daje dużo przyjemności.

coffee prices

 

Arabika i Robusta

ARABICA (COFFEA ARABICA)
Najpopularniejszy i najlepszy gatunek, odkrya i hodowana w Jemenie, rozwija się w najwyższych partiach gór. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Jest rośliną samozapylającą się. Jej ziarna są dość twarde, dają aromatyczny napar.
Zawartość kofeiny: 1-1,7%

ROBUSTA (COFFEA CANEPHORA)
Odkryta dopiero w XIX w. rośnie szybciej niż Arabica i wcześniej owocuje, jest bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki, ale w smaku gorsza od Arabiki. Jest bardziej gorzka.
Zawartość kofeiny: 2-4,5%

Robusta-i-arabica

 

Palenie kawy

Kawa palona ma o wiele lepszy smak niż surowa – aromat zielonej kawy zawiera ok 25 związków aromatyczno-smakowych, a kawa po upaleniu – aż ok. 700!. Aby zachować jej jakość podddana jest temu procesowi dopiero w kraju docelowym. Przez 15 minut kawa jest poddawana temperaturze ok. 200-300°C. Dzięki temu uzyskuje się prawie wszystkie jej atrybuty – aromat, kolor, kruchość. Im wyższa temperatura tym ciemniejszy kolor i bardziej cierpki smak. Wyróżniamy trzy stopnie palenia – jasne, średnie i ciemne. Im ciemniejszy brąz tym mocniejsza kawa.

Picture1

 

Pozytywne właściwości

Według niektórych badań kawa spożywana w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości.

  • Polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby.
  • Dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny.
  • Przyśpiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej.
  • Przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.
  • Nawet do 50% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę).
  • Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
  • Jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.
  • Polepsza perystaltykę jelit

KawaDaka2