Dobre właściwości kawy

Według niektórych badań kawa spożywana w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości.

  • Polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby.
  • Dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny.
  • Przyśpiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej.
  • Przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.
  • Nawet do 50% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę).
  • Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych
  • Jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.
  • Polepsza perystaltykę jelit