Espresso – odmiany

Espresso: Przyrządza się z ok. 7 g zmielonej kawy. Filiżankę wypełnia się w 2/3 objętości.

Doppio: Podwójne espresso. Zawiera podwójną ilością wody i kawy. Oznacza to również intensywniejszy smak.

Ristretto: Mocne espresso z małą ilością wody. Filiżanka jest wypełniona tylko do połowy. Ristretto jest bardzo mocne i ma intensywny smak.

Doppio ristretto: podwójne ristretto. Podwójna ilość kawy zaparzona w podwójnie zmniejszonej ilości wody.

Lungo: Klasyczne espresso c, tzw. wydłużone espresso.

Corretto: Espresso z dodatkiem brandy, grappy lub likieru.

Macchiato: Espresso ozdobione mleczną pianką

Marocchino: Macchiato, którego pianka posypana jest odrobiną kakao.

Latte macchiato: Podwójne espresso z gorącym mlekiem, podawane z wysokiej szklance. Dla dekoracji można dodać spienione mleko.

Caffe latte: Podwójne lub wydłużone espresso z gorącym mlekiem podawane w dużej filiżance.

Caffe mocca: 1/3 espresso, 1/3 gorące mleko i 1/3 kakao, podawane w wysokiej szklance.