Budzi – Daje Przyjemność – Pomaga w Nawiązywaniu Kontaktów – Pobudza

Gatunki Kawy

Gatunki kawy, których udział na światowym rynku produkcji jest istotny to:

ARABICA

(Coffea arabica) – ok. 70% rynku Najpopularniejszy i w ogólnej opinii najlepszy gatunek kawy. Odkryta i uprawiana na masową skalę w Jemenie na terenach położonych w najwyższych partiach gór. Poza tym uprawiana jest w innych regionach Afryki, w Ameryce Południowej i w Azji. Jest rośliną samozapylającą się. Jej ziarna są dość twarde, dają aromatyczny napar. Zawartość kofeiny: 1-1,7%

ROBUSTA

(Coffea canephora) – ok. 30% rynku Odkryta dopiero w XIX w. rośnie szybciej niż Arabica i wcześniej owocuje, jest bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki, ale w smaku diametralnie różna od Arabiki. Przede wszystkim jest odczuwalnie bardziej gorzka. Zawartość kofeiny: 2-4,5%

Palenie Kawy

Kawa palona ma o wiele lepszy smak niż surowa – aromat zielonej kawy zawiera ok 25 związków aromatyczno-smakowych, a kawa po upaleniu – aż ok. 700!. Aby zachować jej jakość poddana jest temu procesowi dopiero w kraju docelowym. Przez 15 minut kawa jest poddawana temperaturze ok. 200-300°C. Dzięki temu uzyskuje się prawie wszystkie jej atrybuty – aromat, kolor, kruchość. Im wyższa temperatura tym ciemniejszy kolor i bardziej cierpki smak. Wyróżniamy trzy stopnie palenia – jasne, średnie i ciemne. Im ciemniejszy brąz tym mocniejsza kawa.

Parzenie Kawy

Po Turecku

Wbrew powszechnemu przekonaniu, kawa zalewana wrzątkiem, nie jest kawą po turecku. Drobno zmieloną kawę należy wsypać do miedzianego tygielka (jeżeli lubimy kawę z cukrem, należy go dodać przed zalaniem wodą). Następnie zalewamy zimną wodą i kilka razy podgrzewamy (nie dopuszczając do gotowania) aby wywar się podniósł. Zanim przelejemy gorący napar do filiżanek, powinniśmy dodać kilka kropel zimnej wody aby fusy osiadły na dnie. Warto również dodać do kawy odrobinę cynamonu lub kardamonu, co wzbogaci jej smak.

W Filtrze

Do filtra z wkładem umieszczonego w dzbanku należy wsypać kilka łyżeczek kawy (w zależności od ilości filiżanek) i powoli zalewać gorącą wodą. Jest to najprostszy sposób parzenia kawy, oczywiście nie licząc zwykłego zalewania wrzątkiem w szklance.

Kawa z Ekspresu Przelewowego

To jeden z najszybszych i najprostszych sposobów parzenia kawy. Specjalny podgrzewacz podtrzymuje temperaturę napoju. Kawy nie należy podgrzewać zbyt długo, gdyż traci aromat i staje się gorzka.

Kawa z Ekspresu Ciśnieniowego

Ekspres ciśnieniowy służy do przygotowywania tylko i wyłącznie espresso. Charakteryzuje się niezwykłym smakiem i bogatym aromatem. Uprażone i drobno zmielone ziarna sparzane są parą pod ciśnieniem, co decyduje o bardzo mocnym naparze. Espresso serwuje się na gorąco w malutkich filiżankach – może być z dodatkiem cukru lub skórką cytryny.

Kawa Moka – Caffetierka

Ten rodzaj parzenia jest nieco podobny do parzenia w ekspresie ciśnieniowym. Dolną część specjalnego czajniczka napełnia się zimną wodą, nad nią jest sitko ze zmieloną kawą, a nad nim z kolei – górny pojemnik na napar. Całość stawiamy na kuchence, gotująca się woda w dolnym, zbiorniczku przechodzi do góry i pod ciśnieniem przechodzi przez kawę. W górnej części wylewa się gotowy napar. Towarzyszy temu charakterystyczny, syczący dźwięk, po którym poznamy, że kawa jest gotowa.

Właściwości

Według niektórych badań kawa spożywana w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości.
• Polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ • Zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby • Dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny • Przyśpiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni • Zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej • Przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy • Zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona • Nawet do 50% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę) • Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych • Jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw. • Polepsza perystaltykę jelit.

Rozkosz Picia Kawy

Aby prawdziwie delektować się smakiem wybornej kawy, należy przestrzegać bardzo rygorystycznych zasad.

Kawę należy pić w porcelanowych, przeznaczonych tylko do tego celu, filiżankach.
Zastawę kawową myje się ręcznie.
Przed użyciem zaparzacza należy go umyć pod bieżącą wodą. Brzeg filiżanki – po umyciu – przeciera się wilgotną szmatką z dodatkiem sody oczyszczonej.
Do gotowania kawy należy używać wody mineralnej lub wody ze studni głębinowej. Alternatywą jest filtrowanie wody.
Przed degustacją kawy warto przepłukać usta wodą.
Podawany w szerokich lampkach koniak doskonale uwydatnia smak kawy. Koniak rozgrzewa się w dłoni, poruszając kieliszkiem, uwalnia się jego aromat. Pije się go na przemian z kawą.

Espresso – Odmiany

• Espresso: Przyrządza się z ok. 7 g zmielonej kawy. Filiżankę wypełnia się w 2/3 objętości.
• Doppio: Podwójne espresso. Zawiera podwójną ilością wody i kawy. Oznacza to również intensywniejszy smak.
• Ristretto: Mocne espresso z małą ilością wody. Filiżanka jest wypełniona tylko do połowy. Ristretto jest bardzo mocne i ma intensywny smak.
• Doppio ristretto: podwójne ristretto. Podwójna ilość kawy zaparzona w podwójnie zmniejszonej ilości wody.
• Lungo: Klasyczne espresso c, tzw. wydłużone espresso.
• Corretto: Espresso z dodatkiem brandy, grappy lub likieru.
• Macchiato: Espresso ozdobione mleczną pianką.
• Marocchino: Macchiato, którego pianka posypana jest odrobiną kakao.
• Latte macchiato: Podwójne espresso z gorącym mlekiem, podawane z wysokiej szklance. Dla dekoracji można dodać spienione mleko.
• Caffe latte: Podwójne lub wydłużone espresso z gorącym mlekiem podawane w dużej filiżance.
• Caffe mocca: 1/3 espresso, 1/3 gorące mleko i 1/3 kakao, podawane w wysokiej szklance.

Cappucino – Odmiany

• Cappuccino: 1/3 espresso, 1/3 z gorącego mleka i 1/3 z mlecznej piany.
• Cappuccino scuro: Cappuccino z mniejszą ilością mleka. Charakteryzuje się ciemniejszym kolorem.
• Cappuccino chiaro: Cappuccino z większą ilością mleka. Charakteryzuje się jaśniejszym kolorem.
• Cappuccino freddo: Schłodzone cappuccino.

Mokka – Odmiany

• Mokka: Kawa mokka lub “czarna”. Na powierzchni tworzy się Crema z małych pęcherzyków powietrza, podawana bez mleka.
• Doppelmokka: Mokka z dodatkiem koniaku lub rumu.
• Verlängerter: Mokka z większą ilością wody tzw. “wydłużona”
• Kurzer: Krótka mokka z małą ilością wody.
• Konsul: Duża mokka z dodatkiem śmietanki.
• Kosakenkaffee: Mała mokka podawana w wysokiej szklance. Zmieszana z czerwonym winem, wódką i rozpuszczonym cukrem.
• Mazagran: Zimna kawa podawana w wąskiej szklance. Zmieszana z likierem Maraschino, przyprawami, rozpuszczonym cukrem i kostką lodu.
• Wiener Eiskaffee: Mrożona kawa po wiedeńsku: duża mrożona mokka z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i cukrem pudrem.
Serdecznie zapraszamy

Palarnia Kawy „DAKA” w Glinczu

https://daka.com.pl
Shopping Cart