Parzenie kawy

PO TURECKU
Wbrew powszechnemu przekonaniu, kawa zalewana wrzątkiem, nie jest kawą po turecku. Drobno zmieloną kawę należy wsypać do miedzianego tygielka (jeżeli lubimy kawę z cukrem, należy go dodać przed zalaniem wodą). Następnie zalewamy zimną wodą i kilka razy podgrzewamy (nie dopuszczając do gotowania) aby wywar się podniósł. Zanim przelejemy gorący napar do filiżanek, powinniśmy dodać kilka kropel zimnej wody aby fusy osiadły na dnie. Warto również dodać do kawy odrobinę cynamonu lub kardamonu, co wzbogaci jej smak.

W FILTRZE
Do filtra z wkładem umieszczonego w dzbanku należy wsypać kilka łyżeczek kawy (w zależności od ilości filiżanek) i powoli zalewać gorącą wodą. Jest to najprostszy sposób parzenia kawy, oczwiście nie licząc zwykłego zalewania wrzątkiem w szklance.

KAWA Z EKSPRESU PRZELEWOWEGO
To jeden z najszybszych i najprostszych sposobów parzenia kawy. Specjalny podgrzewacz podtrzymuje temperaturę napoju. Kawy nie należy podgrzewać zbyt długo, gdyż traci aromat i staje się gorzka.

KAWA Z EKSPRESU CIŚNIENIOWEGO
Ekspres ciśnieniowy służy do przygotowywania tylko i wyłącznie espresso. Charakteryzuje się niezwykłym smakiem i bogatym aromatem. Uprażone i drobno zmielone ziarna sparzane są parą pod ciśnieniem, co decyduje o bardzo mocnym naparze. Espresso serwuje się na gorąco w malutkich filiżankach – może być z dodatkiem cukru lub skórką cytryny.

KAWA MOKA – CAFFETIERKA
Ten rodzaj parzenia jest nieco podobny do parzenia w ekspresie ciśnieniowym. Dolną część specjalnego czajniczka napełnia się zimną wodą, nad nią jest sitko ze zmieloną kawą, a nad nim z kolei – górny pojemnik na napar. Całość stawiamy na kuchence, gotująca się woda w dolnym, zbiorniczku przechodzi do góry i pod ciśnieniem przechodzi przez kawę. W górnej części wylewa się gotowy napar. Towarzyszy temu charakterystyczny, syczący dźwięk, po którym poznamy, że kawa jest gotowa.